NYKK.HU

A Nyíregyházi Kosárlabda Klub hivatalos honlapja

Úttörő szerepben a kosárlabdacsapat

Tavaly októberben a Continental Arénában rendezték meg a kerekesszékes kosárlabda Magyar Kupát. A viadalt akkor három csapat részvételével bonyolították le, de Makrai László, a Nyíregyházi Kosárlabda Klub elnöke a rendezvény házigazdájaként elárulta nekünk, a tervek szerint a szabolcsi megyeszékhelyen is alakul együttes. Az elképzelésből valóság lett, az NYKK kerekesszékes kosárlabdacsapata pici késéssel, idén áprilisban bekapcsolódott az országos bajnokságba.

– A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége mindig ösztönzi a nagyobb városokban működő tagjait, hogy indítsanak kerekesszékes csapatot – mondta el Makrai László. – Nyíregyháza nagy város, több, mozgáskorlátozottakat foglalkoztató társaság működik itt, valamint a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületével is kapcsolatban vagyunk. A nemrég elhunyt ifj. Balogh Zoltán, aki a Start vállalat ügyvezetője volt, régóta biztatott, hogy alakítsunk csapatot. Bíztunk benne, ez a hátország tud annyi érdeklődőt biztosítani, hogy valóban elindulhassunk a bajnokságban. Hét játékosnak kértünk az idei szezonban játékengedélyt, köztük öten mozgássültek, ketten egészségesek, de az első két bajnoki szezonban ezt még engedélyezi a versenykiírás. Újonnan induló csapatként a bajnokság mérkőzéseinek felét játszottuk le, minden ellenfelünkkel kétszer-kétszer találkoztunk idegen pályán, vendégcsapatként. Az országos sportági szakszövetség így teljesítettnek könyvelte el a szezonunkat.

A bajnok Soproni Tigrisek mellett a Törekvés, a DVTK, a PTE-PEAC Rolling Basket és az NYKK alkotta a bajnokság mezőnyét. A nyíregyháziak a mögöttünk hagyott idényben úgy állapodtak meg az ellenfelekkel, hogy az összes meccsüket idegenben játsszák le, a következő szezonban viszont már rendeznek fordulót. Nem csak ebben lesz változás az új évadban…

– Nagymértékben segítette a munkánkat, hogy a Pécstől hat, a DVTK-tól egy kerekesszéket kaptunk. Egy szék másfél millió forintba kerül – árulta el az egyesület elnöke. – Az igazi kerekesszékeket – amikkel hatékonyan és eredményesebben lehet kosárlabdázni – a sportolóra szabják, figyelembe véve a sérültségi fokát és a testméretét. Idén ilyenekből vásárolhatunk már 5-7 darabot. Augusztusban érkezik egy cseh cég képviselője, aki felméri a sportolóinkat emiatt.

– Folyamatosan toborzásban vagyunk, ismerősöktől, mozgássérültekkel foglalkozó szervezetektől kapunk információt, kit kereshetünk meg – folytatta. – Ez sem mindegy, ugyanis megfelelő állóképesség kell ehhez a sporthoz. A jelenlegi játékosaink közül senki nem kosarazott előtte, és még csak nem is sportolt. Megemelem a kalapomat előttük, óriási tartás van bennük. Minden bajnokit megelőzően az volt a célunk, hogy ne sérüljön meg senki, dobjunk kosarat, és lehetőleg ne kapjunk száz pont felett. Ezt minden meccsen teljesítettük, volt olyan mérkőzésünk, amin csak 41–12 arányban kaptunk ki. Hozzá kell tenni, nagyon nehéz az indulás, a PTE-PEAC három év működés után nyerte meg az első kerekesszékes mérkőzését, nagyjából ennyi idővel kell számolni nálunk is.

– Nagyon örülünk neki, hogy az egyik játékosunkat, Tompa Mihályt meghívták a válogatott keretbe, továbbá büszkék vagyunk arra, hogy Nyíregyházán úttörők vagyunk a szakágban, és a helyi mozgássérülteknek tudunk lehetőséget biztosítani a kosárlabdázásra, sportolásra – zárta szavait Makrai László.

A csapat tagjai: Varga Tibor, Peller Tamás, Szabó Kata, Tompa Mihály, Pók Dominik, Kovács Péter, Tamás Attila (utóbbi kettő hiányzik a képről). Megbízott edző: Szulics Zsolt. Elnök: Makrai László.

Forrás: https://www.szon.hu/…/ilyen-csapata-meg-nem-volt…
– Molnár Krisztián, fotó: Dodó Ferenc

TOVÁBBI CIKKEK

Szabolcs-Szatmár-Bereg U12 – 2023/2024

NYKK Eötvös U12-Nyíregyházi Sportcentrum U12/A 20-70 (6-15, 10-29, 2-23, 2-3). NYKK Eötvös U12: Takács Armand Roland 6, Kozma Nándor 6, Budai-Nagy Hunor 4, Gyurcsán Levente

Szabolcs-Szatmár-Bereg U10 – 2023/2024

NYÍKSE Tűzimádók-NYKK Eötvös U10 108-10 (23-2, 32-2, 17-6, 36-0). NYKK Eötvös U10: Mátyás Sándor 6, Makai Magyar Áron 2, Kovács Mátyás 1, Hitter Richárd 1, Komonyi

Remek hír vasárnap estére!

Hibján Máté a mai nap debütált az NB 1 A csoportjában! A DEAC – BP. Honvéd mérkőzésen kapott lehetőséget Andjelko Mandic vezetőedzőtől! Gratulálunk Máté! Büszkék