NYKK.HU

A Nyíregyházi Kosárlabda Klub hivatalos honlapja

BEMUTATKOZÁS

A Nyíregyházi Kosárlabda Klub részéről köszöntöm egyesületünk honlapján.

Egyesületünket a Nyíregyházi Kosárlabda Klubot (NYKK), mint társadalmi szervezetet 2004-ben alapítottuk a Nyíregyházi Kosárlabdázók Egyesületének jogutódjaként. Akkori céljaink az NB.I. A osztályú bajnokságban szereplő férfi kosárlabdacsapat (MARSO Nyíregyházi KK) működési és
versenyeztetési feltételeinek biztosítása valamint egy a klubunk által a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium bázisán felépített és működtetett önálló utánpótlás nevelő sportszervezet létrehozása voltak. 2015-ben az első osztályú férfi kosárlabda bajnokságban addigra már 15. éve eredményesen szereplő felnőtt férfi kosárlabdacsapat működtetéséből egy a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával kötött megállapodás alapján csaknem teljesen egészében kivonult egyesületünk. Az NBI.-es férfi kosárlabdacsapat működtetésének feladatát ebben az évben a Nyíregyházi Kosárlabda Nonprofit Kft (jelenleg Nyíregyházi Élsport Nonprofit Kft.) vette át egy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) elnöksége által jóváhagyott indulási jog átruházási szerződés alapján egyesületünktől. Ebben a gazdasági társaságban, egyesületünk jelenleg 4% üzletrésszel rendelkezik és kisebbségi tulajdonosként az Önkormányzati tulajdonban álló Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.-vel, mint meghatározó többségi tulajdonossal együtt kisebb mértékben részt vesz a jelenleg az NBI. B. osztályú férfi kosárlabda bajnokságban szereplő felnőtt csapat működtetésében.

Az ún. TAO törvény 2011. évi módosítása után egyesületünk életében 2015-től teljesen előtérbe került az utánpótlás-nevelés. Tevékenységünk súlypontját erre helyeztük. Célunk a létszám növelés volt és bázis iskolánkban Nyíregyháza Megyei Jogú Város legnagyobb létszámú alap és középfokú oktatási intézményében ekkora már négy utánpótlás korosztályban (előkészítő, U11, U12, U14) tudtunk fiú kosárlabdacsapatot működtetni. Utánpótlás-nevelési tevékenységünk alapjait a tragikusan korán elhunyt Zentai Levente edzőnk rakta le bázis iskolánkban egyesületünk alapításától kezdődően.
Utánpótláscsapataink edzéseinek zömét az NYKK TAO programjainak keretein beül felújított Eötvös Gyakorló és a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola tornacsarnokában kiváló körülmények között tartják edzőink, akik az utánpótlás-nevelésben már nagy rutinnal rendelkező kiváló és országosan is ismert és elismert szakemberek. Tornacsarnokokaink keményfa parketta borítással, új plexi palánkokkal és eredményjelzővel rendelkező szabályos kosárlabdapálya méretű iskolai termek.
U16 és U12 korosztályú utánpótlás csapatunk edzője Ferenczi Tamás szakedző a Nyíregyházi
Egyetem óraadó oktatója, aki öt NB.I.A osztályú és két NB.I.B osztályú szezonban végzett edzői
tevékenységet Nyíregyházán, Salgótarjánban és Debrecenben férfi kosárlabdacsapatoknál. Ezenkívül 2010-től,2018-ig négy-négy évig volt valamely korosztályos fiú utánpótlás válogatott csapat másod majd vezető edzője. Jelenleg az MKOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei utánpótlás szakmai mentora, a sportági szakszövetség központi utánpótlás edzésterveinek egyik megalkotója.
Serdülő, U14 korosztályú csapatunk edzője a Szlovéniában született és onnan indult Brane Savic edző, aki Nyíregyházán eddig a legtöbb, összesen 210 NB.I.A osztályú férfi kosárlabda mérkőzést játszotta a MARSO NYKK színeiben. U11 korosztályú csapatunk edzője Hegedűs Ferenc edző a Nyíregyházi Egyetem docense, az 1984-ben első alkalommal az NB.I. osztályban játszó nyíregyházi férfi kosárlabdacsapat a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola SE csapatának kapitánya és bedobó játékosa.
Kosárpalánta csapataink edzői kosárlabdaedzők és/vagy testnevelő tanárok.
Az NYKK utánpótlás korosztályú sportolói 90 %-ban Nyíregyháza legnagyobb iskolájának, a
Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanulói.
Tevékenységünket a Nyíregyházi Egyetem Szenátusa és az iskola vezetése kiemelt figyelemmel kíséri, mindenben támogatja és elismeri. Az egy iskolára, mint bázis iskolára alapított utánpótlás-nevelő tevékenységünket az elmúlt években igyekeztünk kibővíteni, így már vannak játékosaink a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola és a Bethlen Gábor Gimnázium és Általános Iskola tanulói közül is. Ez utóbbi iskolával közösen 2020-ban egy új iskolai tornacsarnok-kosárlabdacsarnok építését kezdjük el az oktatási intézmény Nyíregyháza, Gomba utca 7.szám alatti udvarán TAO sportfejlesztési programunk részeként. Az új tornacsarnok felépülésével együtt szeretnénk ebben az intézményben felépíteni kialakítani második bázis iskolánkat, de terveink szerint még legalább két helyi iskolában is elkezdjük a fiú kosárlabda utánpótlás-nevelést. Utánpótlás korú csapataink és játékengedéllyel rendelkező játékosaink száma a mennyiségi növelést célzó terveinket megvalósítva dinamikusan nőt az elmúlt bajnoki szezonokban és az alábbiak szerit alakult.

Játékengedélyek és csapat számok korosztályonként 2017-2020. között:

2017-2018
U11 korosztály 22 fő, 1 csapat
U12 korosztály 38 fő, 2 csapat
U14 korosztály 24 fő, 1 csapat
U16 korosztály 17 fő, 1 csapat
Összesen: 101 fő, 5 csapat

2018-2019
Kosárpalánta 37 fő, 3 csapat
U11 korosztály 20 fő, 1 csapat
U12 korosztály 21 fő, 1 csapat
U14 korosztály 21 fő, 1 csapat
U16 korosztály 17 fő, 1 csapat
Összesen: 116 fő, 7 csapat

2019-2020
Kosárpalánta 42 fő, 4 csapat
U11 korosztály 22 fő, 1 csapat
U12 korosztály 21 fő, 1 csapat
U14 korosztály 24 fő, 1 csapat
U16 korosztály 23 fő, 1 csapat
Összesen: 132 fő, 8 csapat

A mennyiségi bővítés után és mellett a 2017-2018. bajnoki szezontól kezdődően a kadet (U16)
korosztályig a minőségi utánpótlás-nevelést tekintjük másik fő célunknak. Ezek megvalósulását a következő legutóbbi három bajnoki szezonok eredményei támasztják alá.

2017-2018., serdülő korosztály (U14) csapat, Országos Regionális Bajnokok Tornája 1. helyezés.
2018-2019., serdülő korosztály (U14) csapat, Országos Regionális Bajnokok Tornája 1. helyezés.
2019-2020., kadet korosztály (U16) csapat, Országos Kiemelt Bajnokság legjobb 16 csapat közé jutás.

A minőségi kosárlabda utánpótlás-nevelés részeként nemzetközi kitekintésű eseményeket szerveztünk, rendeztünk.
Rendhagyó módon, a megyénk kosárlabdaéletében úttörőként 2016. novemberében először rendeztünk az U14 korosztályban nyolc csapat részvételével nemzetközi fiú utánpótlás tornát. Az Eötvös Kupát azóta még három alkalommal szerveztük meg, legutóbb 2019-ben az U16 korosztály részére . A tornán a magyar diaszpórához tartozó külföldi csapatok mellet kizárólag akadémiai minősítésű hazai sportszervezetek csapatai vettek rész az NYKK csapatán kívül.
Serdülő és kadet korosztályú csapataink a bajnoki év lezárásaként Szlovákiában külföldi, a bajnoki szezon előtt Miskolcon hazai egy hetes időtartamú edzőtáborozásokon vesznek részt már évek óta.
A 2019-2020-as bajnoki szezontól kezdődően szintén ebben a két korosztályban a mindennapos 90 perces edzések mellett a bajnoki mérkőzés mentes hétvégéken egyéni képző edzéseket tartottak Ferenczi Tamás és Brane Savic edzőink az általuk kiválasztott tehetséges fiatal kosarasainknak.
A minőségi utánpótlás-nevelés érdekében az NYKK hosszú távú együttműködési magállapodásokat kötött az MKOSZ által akkreditált Nyíregyházi Sportcentrum Kosárlabda Akadémiával és Magyarország Kormányától kiemelt támogatásban részesülő Debreceni Nemzeti Kosárlabda Akadémiával. Ennek keretében a 2019-2020.-as bajnoki szezonban egy játékosunk került átigazolásra a Nyíregyházi Sportcentrum Kosárlabda Akadémia junior csapatába, a 2020-2021. bajnoki idényben a Nyíregyházi Sportcentrum Kosárlabda Akadémia és a Debreceni Nemzeti Kosárlabda Akadémia junior csapataiba nyolc illetve két játékosunk kerül várhatóan átigazolásra.
Felnőtt férfi kosárlabdacsapatunk a korábban az NBI.A osztályú felnőtt és junior bajokságban szereplő játékosainkra alapozva vesz rész a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei felnőtt bajnokságban. A legutóbbi két bajnoki szezonban csapatunk egyaránt a bajnoki ezüst érmet szerezte meg.
A kosárlabdasport területén egyesületünk a még eredményesebb utánpótlás-nevelés mellett a 2020-2021. évi bajnoki szezonban egy kerekesszékes férfi kosárlabdacsapat szervezését is célként tűzte ki.
Nyíregyháza, 2020. április 12.

Makrai László
egyesületi elnök
Nyíregyházi Kosárlabda Klub