A Nyíregyházi Kosárlabda Klub részéről köszöntöm egyesületünk honlapján.

Egyesületünket a Nyíregyházi Kosárlabda Klubot (NYKK) 2004-ben alapítottuk. Ekkori céljaink az NB.I.A csoportban szereplő férfi kosárlabdacsapat működési feltételeinek javítása, valamint egy a klubunk által a Nyíregyházi Főiskola Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium bázisán felépített és működtetett önálló utánpótlás nevelő klub létrehozása voltak.
Fő priorítás az NB.I.A osztályban szereplő férfi kosárlabda csapat eredményes szereplése és gazdasági feltételeinek biztosítása volt. Ez a 2015. évig jól működött, addig amíg ezt a tevékenységünket folytathattuk, de e mellet az ún. TAO törvény 2011. évi módosítása után előtérbe került a sikeresebb és eredményes utánpótlás nevelés is. Mint az ismert a férfi kosárlabda csapat egy újonnan alakult sportszervezet keretein belül tizenöt év első osztályú tagság, ott négyszeri play off-ba kerülés, és három szezon nemzetközi szereplés (CEBL) után sajnálatos és súlyos vezetői hibák miatt 2016 tavaszán kiesett az első osztályból.
Nemcsak ez a szomorú tény volt az indikátora annak, hogy sport tevékenységünk súlypontját az utánpótlás nevelés felé helyezzük hanem az, hogy bázis iskolánkban mostanra már négy korosztályban (előkészítő, U11, U12, U14) is tudunk fiú kosárlabdacsapatot működtetni. Utánpótlás nevelési tevékenységünk alapjait Zentai Levente edzőnk rakta le itt a 2005. évtől. Az U11, U12 és U14 korosztályú csapatainkat a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) által szervezett nemzeti bajnokságokban indítottuk el az idei szezonban. Előkészítő csapatunk az MKOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Társadalmi Elnöksége és az NYKK által közösen már harmadik éve megrendezésre kerülő Nyír Jam Light megyei utánpótlás bajnokságban vett és vesz majd részt. Utánpótlás nevelő munkánkkal szeretnénk olyan kosarasokat nevelni akik alkalmasak lehetnek arra, hogy bekerüljenek a Nyíregyházi Sportcentrum Akadémiai csapataiba és méltóképpen képviselik az Eötvös Gyakorlót a diákolimpiai versenyeken. Edzéseinek zömét az NYKK TAO programjainak keretein beül felújított Eötvös tornacsarnokban és a Westsik Vilmos Élelmiszeripari Szakképző Iskola tornacsarnokában tarják Ferenczi Tamás és Pelyvás Lajos edzőink, akik az utánpótlásnevelésben már nagy rutinnal rendelkező kiváló szakemberek. Rendhagyó módon, a megye kosárlabdaéletében úttörőként idén 2016. november,4.-5.-6.-án először szervezünk és rendezünk az U14 korosztályban nyolc csapat részvételével nemzetközi fiú utánpótlás tornát. Az Eötvös Kupa megrendezésével az U14 korosztályban szeretnénk egy évről évre megrendezésre kerülő nagy nemzetközi utánpótlás seregszemlét meghonosítani Nyíregyházán. Sporttevékenységünket támogatja bázis iskolánk igazgatója és tanári kollektívája, valamint a Nyíregyházi Egyetem szenátusa.
Megkezdett munkánkat szeretnénk eredményesen végezni és folytatni, ebben számítunk a támogató körünkhöz csatlakozni kívánó, a gyerekekért tenni akaró szülők és kosárlabda barátok együttműködésére.

Makrai László
elnök
Nyíregyházi Kosárlabda Klub